Ecostyle kattenvoer

Ecostyle kattenvoer


Aan het begin van de ontwikkeling van goed ecostyle kattenvoer ligt de natuur van de kat. De huiskat van nu stamt af van de Afrikaanse wilde kat. Katachtigen in de natuur leven van de jacht! en jagen katachtigen alleen.

ecostyle kitten Dit heeft tot gevolg dat de prooidieren van de meeste wilde katachtigen relatief kleine zoogdieren en vogels zijn. Het dieet van katachtige in de natuur is wel gevarieerd! Alle kleine zoogdieren en vogelsoorten zijn een potentiële maaltijd voor de wilde kat, die ze met huid en haar en veren zal opeten! Ook onze huiskat is, als hij de gelegenheid krijgt, prima in staat zijn eigen voedsel bij elkaar te jagen. Maar niet alleen het gedrag maar ook het spijsverteringsstelsel van onze hedendaagse kat is nog steeds gelijk aan dat van zijn wilde Afrikaanse voorouders!

ecostyle kattenvoer bestellen

Ecostyle kattenvoer bestellen

Katten zijn echte vleeseters

Katten zijn nog meer dan de hond, gespecialiseerde vleeseters. De kat heeft een kort spijsverteringsstelsel (kleine maag, korte darmen), dat volledig is ingesteld op het verwerken van goed verteerbare dierlijke eiwitten en vetten. Katten zullen, in tegenstelling tot honden, zelf geen plantaardig materiaal zoeken in hun omgeving en opeten om er voedingsstoffen uit te halen. Om te overleven heeft de kat dierlijk materiaal (onder andere spierweefsel/vlees en organen) nodig! Via hun prooi krijgen katten wel plantaardig materiaal binnen. De darmen/maag van het prooidier bevatten namelijk gedeeltelijk of geheel verteerde planten, zaden, vruchten etc. Op deze wijze vormt dit plantaardige materiaal een essentiële bron van direct beschikbaar zetmeel (= energie), enzymen, sporenelementen en werkzame plantenstoffen. Daarnaast bestaan planten uit vezels. De opname van deze vezels door de kat activeert het maag-darmkanaal, waardoor de spijsvertering goed verloopt!

 

Een andere zeer belangrijke voedingsstof voor de kat is water. De katachtige komt van oorsprong voor in droge leefgebieden. Hierdoor reageert hij relatief ongevoelig op ‘dorst’ en ‘uitdroging’. Met andere woorden de kat is een zeer slechte drinker. Van nature haalt hij alleen water uit zijn prooi. Een verse muis bestaat bijv. voor ongeveer 70% uit water en als hij dagelijks 8-10 muizen op het menu heeft staan, is daarmee de waterbehoefte gedekt. Het dieet van onze huiskat is echter vaak een combinatie van ‘droog voer’ en ‘nat voer’. Water drinken uit een bakje is daarbij wel een vereiste voor het behoud van een goede gezondheid! Naarmate de kat minder vocht tot zich neemt, zal de urine geconcentreerder worden. Een overschot aan mineralen in de urine kan leiden tot het neerslaan van zouten, ook wel blaasgruis genoemd. Blaasgruis is een zeer veel voorkomend gezondheidsprobleem bij gedomesticeerde katten.

 

Katachtigen in de vrije natuur krijgen aanzienlijk meer lichaamsbeweging dan onze huiskatten! Lichaamsbeweging zorgt voor een actief darmstelsel. De kat heeft namelijk een kort darmstelsel. De voedselbrok moet dus in een relatief korte tijd verteerd worden en dit vereist een actief spijsverteringssysteem.