Eiwitten

Eiwitten

Eiwitten 

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het honden lichaam. Eiwitten zorgen voor het opbouwen van het lichaam en zijn nodig voor het herstellen, opbouwen en behouden van spieren

eiwit opbouw

Eiwitten worden opgebouwd uit 22 verschillende aminozuren, en zijn de bouwstenen voor het honden lichaam. Deze aminozuren bestaan uit essentiële en niet-essentiële aminozuren. Niet-essentiële aminozuren worden door het honden lichaam zelf aangemaakt. Essentiële aminozuren  kunnen niet door de hond zelf worden aangemaakt en moeten dus via de voeding toegevoegd worden. Eiwitten  komen uit dierlijke producten als kippenvlees, eieren en zuivelproducten of uit plantaardige producten als granen

 

Alle belangrijke voedingstoffen in een goed hondenvoer  worden door uw hond bijna geheel verteerd. Hierdoor wordt weinig en stevige ontlasting gevormd. Toch zijn er ook heel slecht verteerbare eiwitten van dierlijke oorsprong zoals  eiwit van botten. Zo zijn een plantaardige eiwit vaak slecht te verteren, hoe slechter de verteerbaarheid des te meer ontlasting en dus grote hopen

Vaak is het hoe goedkoper een hondenvoer is , des te minder de kwaliteit van de grondstoffen, en is de verteerbaarheid van de brokken laag.

 

Een eiwit is een molecuul dat is opgebouwd uit een lange keten van aminozuren.
Het lichaameiwit wordt opgebouwd uit de verschillende aminozuren in een speciale onderlinge verhouding . In het eiwit van de hond komen ongeveer 20 verschillende aminozuren voor, 10 hiervan kan de hond zelf niet aanmaken, de 10 essentiële aminozuren zijn; Ergonen, Histidine, Isoleucine,Lysine,Methionine, Fenlalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine. Deze zogenaamde essentiële aminozuren, die de hond niet zelf kan aan- maken,zijn van belang. Hoe beter de verhouding van de verschillende aminozuren in het voer aansluit bij die van het te vormen lichaameiwit, hoe beter het aminozurenpatroon van het voer.
 
Aan de hand van het aminozurenpatroon kunnen de eiwitkwaliteit en de verteerbaarheid van een hondenvoer worden vastgesteld. Op deze wijze is na te gaan of het percentage eiwit dat op de zak is aangegeven ook hoogwaardig is. Een hoogeiwit niveau betekent dus niet automatisch een hoge verteerbaarheid en een goed aminozurenpatroon.
 
 
Wat zegt het ruw eiwitgehalte over de kwaliteit van het voer ? Dit niveau zegt uitsluitend hoeveel eiwit er totaal in het voer aanwezig is , maar niet hoeveel uiteindelijk benut kan worden. Dit laatste wordt bepaald door de kwaliteit van de grondstoffen, hetgeen in het percentage ruw eiwit dus niet in uitdrukking komt. Zo kan een voer met een 20 % ruw eiwit, maar met hoogwaardige goed verteerbare grondstoffen , een hoger eiwitrendement geven dan een voer met 24 % eiwit ruw eiwit gebaseerd op minder hoge eiwitbronnen. Een eiwit is van zeer hoge kwaliteit als deze bijna 100 % verteerbaar is. Vandaar ook dat er veel prijsverschil is van hondenvoer en hondenbrokken van verschillende merken. De duurdere merken werken veel met hoogwaardige grondstoffen dat weer in het voordeel is van de hond.
 
Wat zegt het begrip eiwitverteerbaarheid eigenlijk? Een ander kwaliteitaspect van het eiwit is haar verteerbaarheid. Het deel dat de hond niet kan verteren, wordt als ontlasting uitgescheiden. Eiwitten uit dierlijke producten , zoals
vlees en ei, staan bekend om hun goede verteerbaarheid. Een hond heeft in vergelijking met een mens een kort spijsverteringskanaal. Vandaar dat honden behoeften hebben aan een goed verteerbare voeding.
 
Alle belangrijke voedingstoffen in een hondenvoer  worden door uw hond bijna geheel verteerd. Hierdoor wordt weinig en stevige ontlasting gevormd. Toch zijn er ook heel slecht verteerbare eiwitten van dierlijke oorsprong zoals  eiwit van botten. Ook eiwitten in plantaardige grondstoffen variëren in kwaliteit. Zo is een tarwe eiwit zeer goed en eiwit van veldbonen redelijk verteerbaar. En natuurlijk geldt dat, hoe slechter de verteerbaarheid, hoe:
 
  • meer ontlasting, grote hopen
  • vaker de hond moet worden uitgelaten
  • meer voer verstrekt moet worden
 

 

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.