Glutenvrij hondenvoer

Glutenvrij hondenvoer

Wat is glutenvrij hondenvoer en wat zijn gluten?

Gluten wat afstamd van het Latijnse woord gluten is de verzamelnaam van een groep eiwitten die worden aangetroffen in het kiemwit van granen zoals tarwe, rogge, gerst, rijst, spelt,mais, teff, en haver en de voeding die ervan worden gemaakt.

Granen in honden en kattenvoerglutenvrij hondenvoer

In Honden en kattenvoer worden de granen gebruikt als relatief goedkope eiwitbron een nadeel hier van is dat honden de granen met gluten die niet goed bewerkt zijn nagenoeg niet verteren.

Vraag: mijn hond heeft nergens last van moet ik hem dan toch een glutenvrij voer geven?

Antwoord: Nee dat hoeft niet u kunt gewoon op uw huidige hondenvoer blijven staan, het voordeel van een glutenvrij hondenvoer (b.v. canagan hondenvoer) met een hoog aandeel dierlijke ingredieënten is alleen wel dat de ontlasting hoogstwaarschijnlijk minder word omdat er meer aan voeding uit de brok gehaald word.

Toch kunnen veel honden granen wel goed verdragen als ze goed ontsloten zijn.

Als granen gebruikt worden in hondenvoeding moeten zo worden voor verteerd net als vroeger in de buik van de prooidieren die de wolf gevangen had met andere woorden: het zetmeel in de granen moet worden  opengebroken  zodat de koolhydraten bereikbaar zijn voor verdere vertering in de darm van de hond.

Zelfs voor mensen, waarvan de darmlengte in verhouding 7 keer langer is, zijn rauwe granen, wortels en knollen (bijvoorbeeld aardappelen) niet tot nauwelijks verteerbaar (vandaar dat het eerst gekookt moet worden) en kunnen leiden tot gasvorming, darmkrampen en dunne ontlasting. Dit ontsluiten van het zetmeel gebeurt wanneer het product gedurende een langere tijd wordt verhit.

glutenvrij hondenvoer

Omdat dit ontsluiten, vooral bij extruderen  krokante hondenbrokken, nogal eens onvoldoende is, omdat de duur van de verhitting te kort is, ontstaan hierdoor vaak verteringsproblemen met darmproblemen tot gevolg.

Vanwege deze problemen is men al gauw geneigd om elke voeding die granen bevat over één kam te scheren. Echter, wanneer de granen (rijst, mais, tarwe en dergelijke) vooraf goed worden ontsloten zijn het waardevolle leveranciers van essentiële voedingsstoffen.

Van nature glutenvrij 

Een groot aantal producten is van nature glutenvrij. Veel voorkomende producten zijn: rijst waar onder ook zilvervliesrijst, aardappelen en dus ook ook aardappelzetmeel, groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten, vis, vlees en gevogelte  en olie.

Glutenvrije beloningssnoepjes.

Hier worden ook vaak glutenvrije beloningssnoepjes of kauwmateriaal van gemaakt u ziet bij dit rijtje ook vlees staan, toch kan uw hond of kat daar ook op de een of andere manier last van krijgen, het gaat dan om de iewitbron dus dat hij of zij dan bijvooorbeeld niet tegen rund of kip kan.

Producten van  dierlijke bron bevatten nooit gluten.

Een aantal hondenvoer merken zijn volledig graanvrij die maken dan gebruik van aardappel meestal hebben die ook een hoog aandeel aan dierlijke eiwitbronnen wat ruim vertaald kan worden als vlees de graanvrije hondenvoer merken worden hier besproken.

Glutenvrij hondenvoer of hondenvoer zonder granen

Aangeraden Glutenvrij hondenvoer zijn o.a Canagan Hondenvoer met een hoog aandeel dierlijke eiwitten.

vragen of opmerkingen mail ons even.

Tekst als pdf

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft geen reacties

 1. Cor van de velden
  5 juli 2013 op 06:40

  Verkopen jullie ook gluten vrij hondenvoer ?

 2. Sjaan
  5 juli 2013 op 08:36

  Ja wij verkopen vers diepvries vlees in rollen en Canagan glutenvrij met een hoog vlees gehalte.

Reacties zijn gesloten.