Het kattenvoer dat u uw kat geeft, ondergaat een lange weg voordat hij als ontlasting (poep) in uw kattenbak beland. Onderweg vinden er allerlei processen plaats die elk hun eigen aandeel hebben in de vertering van het kattenvoer.
De route van het voer bestaat uit de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm (rectum) en anus. dekattenvoeding komt als eerste in de mond, waar het gemengd wordt met het speeksel. Het echte verteren begint hier nog niet omdat het speeksel van de kat geen verteringsenzymen bevatten.
De voeding word doorgeslikt en gaat via de slokdarm naar de maag. De maag mengt het voer met maagzuur en hier word alles tot een dikke brij gemaakt. Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten en doodt eventueel aanwezige schadelijke micro-organismen door de lage pH.
Als voedselmengsel goed is gaat het via de sluitspier van de maag naar het eerste deel van de dunne darm. Hier worden spijsverteringssappen als gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij het voedselmengsel gevoegd. Gal helpt bij de vertering van vet en sappen van de alvleesklier bevatten enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten eneiwitten. Ook de wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven. De dunne darm bevat enzymen die helpen bij de vertering, waardoor de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen geknipt worden. In de dunne darm wordt het grootste deel van de voedingsstoffen opgenomen en vervoerd naar delen van het lichaam.
Na de dunne darm komt de dikke darm. De dikke darm heeft verschillende functies als opname van elektrolyten (zouten), water en de opname van nutriënten die niet in de dunne darm zijn opgenomen. Als laatste wordt het onverteerde deel van de voeding via het rectum (endeldarm) uitgescheiden.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit bericht heeft nog geen reacties