paaseieren

Paaseitjes en chocolade hazen, kippen en lammetjes… Heerlijk weer, al die paaslekkernijen. Maar houd ze uit de buurt van hond en kat! Chocolade is voor hen echt (levens)gevaarlijk.

In cacao zit namelijk theobromine, een stof die inwerkt op het centrale zenuwstelsel en op de hartspier en die door honden en katten niet kan worden verwerkt. Chocolade geeft ons een ‘feelgood-gevoel’, maar het lijf van uw dier slaat er meteen van op hol.

Symptomen van een chocoladevergiftiging
Na 2-4 uur: onrust, misselijkheid en braken, veel drinken en plassen, diarree, verhoogde hartslag, verhoogde lichaamstemperatuur en een versnelde ademhaling of shock.
Enkele uren later: situatie verergert, hartritmestoornissen, spierstijfheid, stuiptrekkingen, epileptische aanvallen en coma.
Na 18-24 uur: als gevolg van een hartstilstand kan de dood volgen.

Puur is het gevaarlijkst
Of een dier ziek wordt van chocolade, hangt af van zijn gewicht en het soort en de hoeveelheid opgegeten chocolade. Pure chocolade is het gevaarlijkst.  Richtlijn is dat vanaf 100 gram pure chocolade voor een middelgrote hond er serieus aan een chocoladevergiftiging moet worden gedacht. In melkchocolade zit minder theobromine, in witte chocolade zit de stof bijna niet.

Help! Wat moet ik doen?
Heeft uw hond of kat onverhoopt chocolade gegeten? Laat het dier dan niet braken door zout achterin zijn keel te geven, want dat kan onder meer zijn nieren ernstig beschadigen, maar neem direct contact op met de dierenarts voor nader advies.

Snoep verstandig en houd chocolade uit de buurt van uw huisdier. Prins wenst iedereen een vrolijk Pasen!paasei

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter