Verteringssysteem

spijsvertering-hond

 

Verteringssysteem bij de hond

Wat doet uw hond met het voer dat u hem geeft?  De voeding ondergaat toch wel een lange weg voordat die als hondenpoep uit uw hond komt . Onderweg vinden er allerlei processen plaats die zorgen voor de vertering van het hondenvoer

Het verteringsstelsel van de hond bestaat uit de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm (rectum) en anus. Het hondenvoer komt als eerste in de mond, waar het door de hond wordt gekauwd. Kauwen maakt het oppervlak van de voeding groter en mengt het met speeksel. Het echte verteren van de hondenvoeding begint hier nog niet omdat het speeksel van de hond geen verteringsenzymen bevat.

Hierna wordt de voeding doorgeslikt en gaat het via de slokdarm naar de maag. De maag mengt het voedsel met maagzuur en kneed alles tot een dikke brij. Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten en doodt eventueel aanwezige schadelijke micro-organismen door de lage pH.

Als het voedsel goed is gemengd en gekneed gaat het via de sluitspier van de maag naar het eerste deel van de dunne darm. Hier komen spijsverteringssappen als gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij de voedselbrij. Gal helpt bij de vertering van vet en sappen van de alvleesklier bevatten enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten en eiwitten. Ook de wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven. De dunne darm bevat enzymen die helpen bij de vertering, waardoor de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen geknipt worden. In de dunne darm wordt het grootste deel van de voedingsstoffen opgenomen en vervoerd naar delen van het lichaam.

Na de dunne darm komt de dikke darm. De dikke darm heeft verschillende functies als opname van elektrolyten (zouten), water en de opname van nutriënten die niet in de dunne darm zijn opgenomen. Als laatste wordt het onverteerde deel van de voeding via het rectum (endeldarm) uitgescheiden.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UE23-W7v37U

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.